jueves, 23 de marzo de 2000

INTRODUCCIÓ

El fet que presentem al bloc és l'assalt al ¡Cu-Cut! I a la seu del diari La Veu de Catalunya l'any 1905 i les seves conseqüències. Hem escollit aquest fet històric perquè el considerem un esglaó necessari per compendre una etapa sobre la història de la nostra comunitat, en la que s'esdevindran canvis molt significatius tant en les esferes política i social, com en l'econòmica i la cultural catalanes.
Per entendre les tensions polítiques i socials generades arran del fet, hem trobat efectiu posar-lo en relació amb la cobertura informativa que el diari La Veu de Catalunya va donar com a primer afectat, a més de contrastar-la amb el tractament informatiu que donarà la premsa contrària. Aquest treball d'anàl·lisi no només ens serveix per definir el context  en el qual es desenvolupa el fet, sinó també per a comprendre les conseqüències que el faran tan significatiu per la història de Catalunya.
Amb ànims de que el bloc tingués un punt d'originalitat, els fets són narrats per Narcís Oller, un novel·lista i escriptor catalanista, que com a militant de la Lliga Regionalista va implicar-se en els fets amagant a redactors del diari La Veu de Catalunya a casa seva la nit de l'assalt. La narració dels fets és en primera persona i a temps real (1905), i es complementa amb alguns recursos audiovisuals.
Pel que fa a la metodologia de treball, després d'informar-nos, documentar-nos i posar-ho tot en comú ens vam organitzar les parts del treball de la següent manera:

Paula Salvatella:  Context històric, relació dels fets amb La Veu de Catalunya i elaboració del blog.
Clara Martin: Narració dels fets ( primeres entrades )per Narcís Oller, comparació del diari "La Veu de Catalunya" i "La Publicidad", redacció del posicionament i els motius en relació a la hipotesis d'Espinet i Tresserras i elaboració del blog.
Martina Pérez: Narració dels fets ( últimes entrades -conseqüències ) per Narcís Oller, transcripció de l' entrevista, explicació objectiva del setmanari Cu-Cut i Joan García Junceda.
Ainhoa López: Elaboració del blog i explicació objectiva del diari La Veu de Catalunya.
Judith Aranda: Biografia de Narcís Oller, explicació objectiva dels fets, visió de l'ABC i recerca de recursos audiovisuals pel blog.
Laura Alastruey: Introducció, recerca de recursos audiovisuals pel blog i elaboració del blog.

Aprofitem per donar agraïments al nostre entrevistat Jordi Casassas, Catedràtic d'Història Contemporània de la UB, per la seva aportació!
Per consultar l'entrevista cliqueu aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario