jueves, 17 de noviembre de 2005

17 de novembre de 1905-Previs a les eleccions del 18 de novembre

És ben sabuda la importància que pels catalanistes com jo tenen les eleccions municipals del 18 de Novembre! Aquestes eleccions representen una  única segona volta que els defensors de la terra no pensem desaprofitar! És un moment que es presenta com a excepcional!

Les  eleccions de setembre ens va deixar una mica tocats després de la majoria d’escons que van obtenir els dinàstics. Només teníem la certesa de l’electorat burgès i no podíem garantir la fidelitat dels vots del sector industrial i pagès. Tot i això els catalanistes no ens vam rendir. Figures tan representatives com Josep Cararach, Fèlix Xardellach, Lluís Suran i Ventosa, Narcís Fuster, Francesc Puig, Pere Rahola, Salvador Roca, Josep Rovira, Joan Rubió, Ferran de Segarra, Josep María Valls i Joan Ventosa i Calvell, encapçalaran la llista que la Lliga Regionalista  presentarà a les eleccions de novembre. Podem estar ben contents. Tot i que Lerroux s’ha convertit en el nostre màxim oponent després de captar l’atenció d’un bon grapat de “joves bàrbars” amb una campanya populista en defensa dels  drets dels obrers i l’organització de centres de barriada, la seva llista és més aviat una “llista de bugadera” tal com la defineix una secció a la revista ¡Cu-Cut!. Figures tan poc representatives com Emiliano Iglesias, el gallec més subordinat de Lerroux, s’uneixen a diversos candidats que també són de procedència forana.

Què en serà de Barcelona a les mans de Lerroux i una colla de forans? Si Catalunya vol estar unida els representants han de ser de la terra! És un autèntic risc pel futur del país, pel seu creixement i la vertebració de la ciutat mateixa. Està clar, Barcelona no pot ser d’un cabdill forà! Amb la victòria de Lerroux és eminent el desastre per Barcelona i Catalunya.
Barcelonins, catalanistes o indiferents actius o neutres,  el futur de Barcelona està a les vostres mans! Els republicans estan desunits i la seva procedència difusa hauria de ser un motiu sobrat per fer decantar el vot!

17 de novembre de 1905, Barcelona
Narcís Oller

No hay comentarios:

Publicar un comentario